Insectenhotel geplaatst!

Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om tijdens het boekingsproces een ‘donatie aan de natuur’ te doen. Omdat we van gasten geregeld de vraag krijgen of ze wat extra’s kunnen doen voor de natuur, ontstond zo het idee om voor een gezamenlijk doel te sparen. Omdat er werd gezocht naar zowel een ecologisch als een milieueducatief doel, is besloten te sparen voor een insectenhotel. Binnen een half jaar is er ruim €750 gespaard. Voldoende voor de aanschaf. Op dinsdag 2 juli 2019 is het hotel op een heel mooie plek geplaatst.

 

Sinds het begin van de actie is Sonja van der Meer, directeur bij stichting Het Drentse Landschap, nauw betrokken bij het ontstane idee. Aan haar de eer aan te wijzen waar het hotel zou worden geplaatst: het is een plekje geworden in het gebied Tusschenwater, gelegen in het Hunzedal. 

 

Tusschenwater, een bijzonder waterrijk landschap

Hoe zorg je ervoor dat natuurbeheer, grondwaterwinning en waterberging in één gebied samengaan? Met het herinrichtingsproject Tusschenwater laten verschillende betrokken partijen zien hoe functiestapeling zorgt voor een win-winsituatie op de provinciegrens van Drenthe en Groningen. Ruim 3 jaar geleden adopteerden leerlingen van de school OBS de Schuthoek uit Zuidlaren dit gebied. In de afgelopen jaren kregen ze lessen op school en gingen ze op expeditie het veld in. Hierdoor leerden ze over het gebied, zoals wat, waarom en hoe het is veranderd, en zagen ze de natuur zich ontwikkelen. De leerlingen waren er vanaf het begin bij en groeiden mee met dit herinrichtingsproject. Op 2 juli kregen de leerlingen nog een les die werd verzorgd door Landschapsbeheer Drenthe. Deze les ging over biodiversiteit en het belang ervan voor mens en natuur, over insecten en de meerwaarde van een insectenhotel. Daarna gingen ze aan het werk. Met houtsnippers, bakstenen, schors en dennenappels, gingen de leerlingen richting Tusschenwater om hier het droomhotel zelf verder in te richten. 

 

Biodiversiteit stimuleren

Door de aanpassingen in het gebied is er inmiddels al een mooi en waterrijk moerasgebied ontstaan. De slingerende beek De Hunze heeft z’n oorspronkelijke loop in het gebied weer terug met aan beide zijdes ook brede rietlanden. Buiten de kades zijn er vochtige graslanden ontstaan die de komende tijd bloemrijker gaan worden. Dit alles trekt meer soorten dieren aan én meer insecten zoals hommels, bijen, wespen en vlinders. Met het droomhotel is het de bedoeling om de insecten goed te laten gedijen in het gebied; dat ze er blijven overnachten en wellicht zelfs overwinteren. Dit droomhotel voor onder andere bijen, wespen, torren en vlinders is mogelijk gemaakt door alle donaties. Het frame is gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking van zorginstelling Trajectum en het hotel is ingericht door enthousiaste leerlingen van een basisschool die veel hebben geleerd over dit gebied. 

 

Komt dat zien!

Nieuwsgierig geworden naar Tusschenwater en het insectenhotel? De Hunzeloop op 21 september 2019 leidt alle wandelaars langs de mooiste plekjes in het Hunzedal. Tijdens deze wandeltocht van diverse afstanden, is er ook aandacht voor historie en cultuur. Opgeven voor de wandeltocht kan hier.

Op zoek naar een vakantiewoning van waaruit je het gebied Tusschenwater makkelijk kan bezoeken? In vakantiewoning An't Keienpadtien en Huis Landweer ben je al de buurt.

v
16-7-2019 Tekst: Mireille Keller
Buitenleven Vakanties magazine met interessante interviews
Bestel gratis
Sparen voor 2e insectenhotel

Doneren kan nog steeds. Tijdens het boeken van een vakantiewoning kun je een bedrag kiezen onder 'donatie aan de natuur'.

 

Heb je ideeën over een geschikte locatie voor een tweede droomhotel voor wespen, bijen, vlinders en torretjes? Mail dan naar contact@buitenlevenvakanties.nl. Graag lezen we ook waarom deze plek volgens jou geschikt is.