Kasteel Hackfort

Vanaf 1 juli  kunnen gasten voor het eerst terecht in Kasteel Hackfort voor een vakantieverblijf in het Gelderse Vorden, waarvan de exploitatie in handen is van Buitenleven Vakanties. Het kasteel is gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek. De huidige woonappartementen zijn verbouwd tot suites. Tegelijkertijd is er veel aandacht geschonken aan historisch herstel en zijn zoveel mogelijk oude kenmerken weer in ere hersteld. Eigenaar Natuurmonumenten meent hiermee een mooie, nieuwe invulling aan het kasteel te hebben gegeven.

 

 

Unieke samenwerking

Het imposante kasteel Hackfort is in de 13e eeuw ontstaan uit een versterkte woontoren. Het werd in 1586 door Spaanse troepen verwoest en in 1600 herbouwd. Het is een van de best bewaarde kastelen van Gelderland. De laatste particuliere eigenaren, leden van de familie Van Westerholt, lieten het bezit na hun overlijden na aan Natuurmonumenten, met als voorwaarde om het landgoed bijeen te houden en open te stellen voor publiek. Deze organisatie is sinds 1981 eigenaar van het 730 hectare grote gebied. De unieke samenwerking tussen Natuurmonumenten en Buitenleven Vakanties maakt dat de gasten van kasteel Hackfort de prachtige omgeving van het landgoed kunnen beleven en dat op deze manier, de opbrengst van de verhuur bijdraagt aan de instandhouding van het kasteel.

 

Restauratie

De restauratie heeft 10 maanden in beslag genomen. Het kasteel is kasteel gebleven door ook de geschiedenis zichtbaar te maken. Zo zijn in verschillende ruimtes de originele plafonds, muren en vloeren gerestaureerd. Daarnaast is onderzoek gedaan om de historische kleuren te traceren. In de nieuw situatie zijn er 4 royale vierpersoonssuites en 1 tweepersoons(bruids)suite. In totaal kunnen er 18 personen tegelijk overnachten. Alle  vierpersoonssuites beschikken over een woonkamer, ruime woonkeuken met magnetron en vaatwasser,  een badkamer met douche en/of bad en toilet en 2 slaapkamers. Naast de vier volledig uitgeruste suites is er ook een aparte tweepersoons bruidssuite met eigen luxe badkamer. De suites zijn ingericht met een mix van moderne en antieke meubelstukken. In het kasteel is in een van de twee torens een hyper moderne lift gekomen. Zo is een van de suites ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of mindervalide.

 

Natuur

Bloemen, insecten, vogels, afgewisseld met authentieke boerderijen en akkers kenmerken de omgeving van kasteel Hackfort. Natuur en cultuur hand in hand: historische hoeves, bolle akkers, bloemrijke graslanden en plukjes bos, met in het centrum van het landgoed het kasteel, de watermolen en het koetshuis. In het gemoedelijke leven van rust en groen zijn diverse uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Ook kan men met de boswachter op pad tijdens speciale excursies en worden er geregeld culturele evenementen in of rond het kasteel georganiseerd door Natuurmonumenten. De inwendige mens wordt verwend door streekproducten -  en oogst van de naastgelegen moestuin - op het terras van de Keuken van Hackfort, de horeca in het koetshuis.  De grote kasteelzaal en het koetshuis zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld trouwerijen, vergaderingen en andere bijzondere gelegenheden. Bijzonder is het aangezicht van de bloei van de stinzenplanten en de historische moestuin.

 

Ook overnachten in een kasteel? Klik hier voor beschikbaarheid van de suites van Kasteel Hackfort.

v
16-4-2019 Tekst: Mireille Keller
Buitenleven magazine 2019 met nieuws en interessante interviews
Bestel gratis
Over ons

Buitenleven Vakanties is een initiatief van Natuurmonumenten, LandschappenNL en Staatsbosbeheer. Op zoek naar rust, ruimte en natuur? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bekijk het aanbod en ervaar hoe is het om een geluksvogel te zijn.