Leven op landgoed Visdonk

Binnenkort gonst het weer van de insecten op Landgoed Visdonk in Roosendaal. Dankzij alle donaties van onze gasten is er een nieuw insectenhotel gerealiseerd. Miranda Fieret, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten, is enthousiast. “Daar zullen de bijen blij mee zijn! Het hotel is echt een viersterrenverblijf geworden”.

Veel van de zoemende gasten op Landgoed Visdonk logeren in het insectenhotel, net van het pad af bij restaurant Lodge Visdonk. Afhankelijk van het seizoen en het weer, wemelt het hier van de insecten. Vooral solitaire bijen zijn graag geziene gasten. Deze leven alleen en niet in een volk, zoals de honingbij. Vandaar de eenpersoonskamertjes in dit hotel. Het hotel heeft een mooie stalen constructie dat zorgt voor een goed dak. De kamers zijn van blokjes hout, bamboestokjes, dennenappels en dakpannen. 

 

Insectenmagneten

Het insectenhotel is geplaatst bij velden vol wilde bloemen. “Want net als insecten, staan ook wilde bloemen onder druk. Daarom hebben we het veld ingezaaid met echte insectmagneten. Zie je in de zomer een plant met trosjes paarse bloemen? Grote kans dat dit luzerne is, familie van de klaver. Ook is phacelia gezaaid, herkenbaar aan z'n lila bloemetjes en harige, ruwe blad en stengel. Waarschijnlijk gonst het daaromheen van de hommels en bijen; zij komen nectar halen. Phacelia heeft niet voor niks de bijnamen ‘bijenvriend’ en 'bijenbrood".

 

Ook het insectenhotel bezoeken?

Op 16 juni zijn de kamertjes van het hotel gevuld. Werk dat is verricht door vrijwilligers op het landgoed. Sindsdien is het klaar voor de eerste gasten. De vakantiewoningen Angorahoeve en Atelier Roland Holst zijn op fietsafstand van het insectenhotel. Landgoed Visdonk is vanaf hier ongeveer 45 minuten fietsen.

v
29-6-2021 Tekst: Mireille Keller
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en lees het laatste Buitenlevennieuws in de nieuwsbrief
Schrijf me in