Toscane aan de Geul

Vereerd en trots! Twan Huys wordt geinterviewd door Peter van der Vorst voor het programma Van der Vorst ziet Sterren. En uitgerekend ons huis, Pake Hiem, is de plek waar hij de cameraploeg graag mee naar toe neemt.

Klik hier als je direct meer wilt weten over de woning, of lees het blog hieronder.

In 2015 schreef Twan Huys als eens een mooi artikel over het prachtige Gerendal. Enkele passages hieruit:

 

'Maak andere bliejer'

Twee jaar geleden ontdekte ik de oude boswachterswoning Hoeve Gerendal. Terwijl ik dacht Zuid-Limburg goed te kennen, ben ik toch verrast door het gave natuurlandschap en de stilte. Ik word verliefd op de plek en zie mezelf hier op pensioengerechtigde leeftijd neerstrijken na een ploeterend, werkend bestaan. 

Vlak tegenover Hoeve Gerendal hangt op een tweesprong een crucifix. Iedere dag zien we een oude dame de opgebrande kaarsen in een rode lamp vervangen. Onder het kruisbeeld van Jezus staat de tekst:

'Gank mer wiejer

En maak andere bliejer'

Een mooi motto voor de spaarzame passanten.

 

Holle wegen en dassenburchten

Twee jaar na mijn eerste bezoek aan deze omgeving blijkt een vervallen huis in het Gerendal omgetoverd te zijn tot een nieuwe vakantiewoning; Pake Hiem. Een mooie plek voor ons! Een week lang verblijven we in het winterse landschap op het plateau van Margraten. We ontdekken holle wegen en dassenburchten. En we plukken de laatste appels in een verlagen boomgaard voor 'homemade' appelmoes.

Op oudejaarsavond horen we in de verte bij Scheulder de doffe dreunen van het vuurwerk Af en toe verschijnt een oranje gloed boven de heuvels. Maar zelfs het kabaal van het nieuwe jaar smoort in de serene rust van het dal. Het blijft een onwaarschijnlijke gedachte in de tijd van mobieltjes, twitter en facebook, dat de stilte ook de norm was en niet een exotische luxe. 
op onze slaapkamer is een gedicht op de muur geschilderd van Floor Leemans:

In een oog en blik

Zit veel gevangen

Een worm door het blad

Een spoor van een slak

Op pad door veld

En weg van huis

Zal het zicht verdwalen

En haken aan takken

Zweven langs heide

Om dan licht in roes

Het binnen te sluiten

 

Zo zal het iedere wandelaar vergaan die de tocht maakt door het vier kilometer lange en achthonderd meter brede Gerendal.

Balsem voor de ziel, ideaal voor stedelingen op zoek naar het mooiste natuurgebied van Nederland.

v
15-11-2018 Tekst: Els Dubbink
Nieuwsgierig geworden naar Pake Hiem?
Bekijk nu
Over ons

Buitenleven Vakanties is een initiatief van Natuurmonumenten, LandschappenNL en Staatsbosbeheer. Op zoek naar rust, ruimte en natuur? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Bekijk het aanbod en ervaar hoe is het om een geluksvogel te zijn.