Wilde dieren spotten

Regelmatig komt de vraag: hoe en waar spot ik nu het beste wilde dieren? Boswachter Lennard Jaspers geeft tips

 

 

 

Boswachter Lennard Jaspers is met veel passie boswachter op de Veluwe. Als geen ander weet hij natuurlijk hoe, waar en wanneer het wild zich laat zien. Zijn advies is om de randen van de dag op te zoeken, als de schemer intreed. Dan voelen de dieren een zekere geborgenheid en komen tevoorschijn uit de beschutting van de bos.

 

Wild is er natuurlijk in alle vormen en maten. In dit artikel beperken wij ons tot groot wild. 

 

Tips van Boswachter Lennard

Lennard geeft vijf tips waarmee je aan de slag kan: 

 

Tip 1: Let op je geur

Dieren zijn erg gevoelig voor luchtjes. Als je op pad gaat om dieren te spotten is het belangrijk dat je niet een te sterke geur bij je hebt. Een dominate parfum of deodorant is af te raden. Daarnaast is het belangrijk dat je tegen de wind in loopt. Anders ruiken de dieren je al van verre. 

 

Tip 2: wees muisstil

Er is maar weinig voor nodig om een wild zwijn of edelhert te laten vluchten. Het kleinste geluidje kan al een reden zijn om het op een lopen te zetten. Wandel rustig en probeer zo min mogelijk geluid te maken. Vergeet ook niet je telefoon uit te zetten!

 

Tip 3: Let op dierensporen

Gebruik je ogen tijdens een wandeling door het bos. Dat kan op elk moment van de dag. Let op pootafdrukken, uitwerpselen of sporen van aangevreten bomen en planten. Zo ontdek je de vaste wandelroutes, en kan je gericht zoeken naar een goede observatieplek.

 

Tip 4: Kies een goede observatieplek

Ken je de gewoontes van de dieren, is een goede observatieplek zoeken snel gedaan. Stel jezelf verdekt op met voldoende afstand (ca 25 meter) en houd rekening met de windrichting. Zorg dat de dieren je niet zien door donkere effen kleren te dragen. 

 

Tip 5 Ga alleen

Het is misschien ongezellig, maar je kunt het beste wild spotten alleen of met een klein gezelschap. 

 

De kans is heel groot dat familie Everzwijn of Ree zich laat zien. Sta je oog in oog met een wild dier, houd er dan altijd rekening mee dat ze onvoorspelbaar gedrag kunnen hebben. Houd ca 25 meter afstand en probeer ze niet te aaien of voeren. 

Lees je verder goed in en respecteer altijd de opgestelde regels omtrent het gebied. 

 

Niets gespot?

Vind je het lastig om bovenstaande situatie te creëren? In de meeste bosgebieden zijn speciale wildschermen of wildarena’s geplaatst. Ook hier geldt stilte, maar vanachter het scherm kan je de dieren vaak in alle rust bespieden. Uiteraard geldt hier ook dat de schemertijd het beste werkt. 

 

v
4-9-2017 Tekst: Els Dubbink
Zoek en boek
Bekijk het overzicht van de woningen
Kijk hier
Waar lukt het zeker?

Er zijn een aantal woningen waar wild spotten gegarandeerd moet lukken. Neem bijvoorbeeld De Fluitberg bij Kootwijk, nabij het Kootwijkerzand. Ook bij woningen waar een weiland vlak blij ligt is succes vaak gegarandeerd. Bijvoorbeeld 't Schot in Staphorst, Klein Spriel in Putten, Schuttekamp in Ruurlo of Keuterij Ghysselte in Ruinen.