Bosbeestjes zijn overal

Stel je voor: je bent lekker een paar dagen op vakantie en dan regent het opeens pijpenstelen. Misschien maakt dat je niks uit, trek je je regenjas en je laarzen aan en ga je gewoon naar buiten.

Maar niet iedereen houdt daarvan. En als het heel lang regent, dan zit je na een tijdje toch weer binnen. Wat te doen?

Beetje gamen op je tablet, een bordspelletje doen met je huisgenoten, kleuren in een kleurboek, wat lezen... Net als thuis. Maar misschien is het ook wel leuk om eens iets heel anders te doen. Probeer eens bosbeestjes te maken.

Leuk voor jong en oud

Bosbeestjes? Precies. We zullen je vertellen hoe dat in z’n werk gaat. Als je door het bos slentert – er is vast wel een stuk bos in de buurt van het vakantiehuis waar je zelf naar toe kan lopen - dan zie je overal takjes liggen, of stukjes boomstam, of schors. En als je goed kijkt, dan hebben sommige van die houtjes de vorm van een beestje: een vogel, een vis, een slangetje...

Ze lijken natuurlijk niet precies op een echt beest, maar dat is nou juist de lol ervan.Gebruik je fantasie. Soms vind je een mooi vogelkopje, maar moet je er nog een lijfje bij zoeken. Dan maak je van twee stukjes hout één beestje. Of van drie, wat jij wilt. Je kunt er altijd vleugeltjes of vinnen bij zoeken, of een staart. Verzamel je vondsten, neem ze mee naar huis en aan de slag.

Wat heb je nodig?

  • Natuurlijk materiaal in de vorm van een beestje
  • Ijzerdraad of stokje
  • Schroevendraaier
  • Knutselspullen zoals verf of crepepapier
  • Tangetje of zaagje

Je kunt de houtjes verven of beplakken. Of je vindt je houtjes zo ook wel mooi genoeg en je wilt ze alleen maar aan elkaar knutselen.

Een volwassene kan je vast wel helpen om een gaatje te maken in het beestenlijf waar je dan de kop in kunt plaatsen, bijvoorbeeld met een schroevendraaier. Je kan een bosbeestje op een stokje zetten of op een stevig ijzerdraadje.

Heb je inspiratie nodig? Kijk maar eens naar de plaatjes op deze pagina’s.

Bosbeestjes kun je maken van houtjes die je in het bos vindt, maar ook van dingetjes die zijn aangespoeld op het strand, of die ergens in de duinen of op de hei liggen. Of dat dan nog bosbeestjes zijn of zeebeestjes of duinbeestjes of heibeestjes, dat mag je helemaal zelf weten. Wij noemen alles gewoon bosbeestjes, wel zo makkelijk.

Maar weet je wat nou zo leuk is van die bosbeestjes? Je kunt ze ook maken als het niet regent. En het is ook nog fijn om te doen als je volwassen bent.

Veel succes!