Oldengaerde

Overnachten op een plek waar al in de 15e eeuw edellieden verbleven? Dat kan in de havezate op Landgoed Oldengaerde bij Dwingeloo, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. De suites in de havezate zijn gerenoveerd en het is prachtig geworden. Op de eerste verdieping van het Rijksmonument, heb je uitzicht op het landgoed en de omgeving, dat als beschermd dorpsgezicht is aangewezen. De wandeling er naar toe is al uniek: je loopt via een monumentale trap naar de suites. Eenmaal binnen, voel je hoe historie gecombineerd is met nieuw. Er zijn gelukkig veel authentieke elementen bewaard gebleven, zoals de plafonds en de vloeren.

Ook overnachten in een van de suites? Bekijk de Van Dongen suite en de Van Echten suite hieronder.

We hebben gevonden

Groepssamenstelling
Periode
Regio
Sortering

Landgoed Oldengaerde

Landgoed Oldengaerde werd in 2013 overgedragen door de toenmalige eigenaren aan Het Drentse Landschap met het doel het landgoed te behouden. Dit gebied heeft een kleinschalige historische structuur van agrarische erven, afgewisseld met voorname huizen, waarvan de havezate Oldengaerde er letterlijk en figuurlijk het middelpunt is. Het vermoeden is dat de havezate in de eerste helft van de 15e eeuw is gebouwd door Reynolt van Echten, een telg uit een bekend adellijk geslacht.

In de omgeving is er veel te zien en te doen. Het Nationaal Park Dwingelderveld is op loop- en fietsafstand. Breng onderweg een bezoek aan het eeuwenoude familiegraf van de Westra’s van Holthe, een van de families die op Oldengaerde hebben gewoond. Of bezoek het eeuwenoude esdorp Dwingeloo, met misschien wel de mooiste Brink van Drenthe. Rond de Brink vind je winkeltjes, restaurants en ateliers. Met mooi weer is het fijn vertoeven op een van de terrassen. Ook andere dorpen zijn met de fiets gemakkelijk te bereiken, zoals Ansen en Lhee. In het nabijgelegen Assen is een bezoek aan het Drents Museum zeker de moeite waard.

Op de begane grond van de havezate vinden af en toe publieksactiviteiten plaats. De verwachting is niet dat dit tot overlast leidt. De tuin en de havezate zelf worden gedeeld met andere gebruikers. Ook vindt er soms tuinonderhoud plaats. Dat is dan meestal op dinsdagmiddag.