VEEL GESTELDE VRAGEN

Hier staan antwoorden op vragen die vaak gesteld worden. Staat nou net die ene vraag met het antwoord hier niet tussen? Bel dan even naar 088 - 284 8365 of stel de vraag door het invullen van het online contactformulier.

1. Wie is Buitenleven Vakanties?

Buitenleven Vakanties is een samenwerking tussen drie natuurbeschermingsorganisaties, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL. Het grootste gedeelte van de verhuuropbrengst van de vakantiewoningen vloeit direct terug naar de natuurorganisaties.

2. Mag ik mijn huisdieren meenemen?

In de woningen waar huisdieren zijn toegestaan, mag je maximaal twee huisdieren meenemen. Lees voor de regels de Algemene Voorwaarden van Buitenleven Vakanties. Voor het meenemen van huisdieren geldt de volgende toeslag:

€50,- per huisdier

Neem je een hond mee? Let dan ook goed op of honden in het gebied los mogen lopen. Je riskeert een bekeuring in gebieden waar dit niet toegestaan is.

3. Wat zijn de aankomst- en vertrektijden?

U huurt de woning voor een week:

Aankomst: vrijdag/maandag vanaf 15.00 uur | Vertrek: vrijdag/maandag voor 10.00 uur

U huurt de woning voor een weekend:

Aankomst: vrijdag vanaf 15.00 uur | Vertrek: maandag voor 10.00 uur

U huurt de woning voor een midweek:

Aankomst: maandag vanaf 15.00 uur | Vertrek: vrijdag voor 10.00 uur

U bent vrij om later aan te komen of eerder weg te gaan. De u toegestuurde toegangscode geeft toegang tot de gehuurde woning. Deze code is uniek en alleen te gebruiken gedurende uw huurperiode. De geldigheid van de code loopt kort na de genoemde vertrektijd af. Wilt u in verband met de eindschoonmaak en het verrichten van klein onderhoud, zich aan bovengenoemde tijden houden?

4. Hoe krijg ik toegang tot de vakantiewoning?

Ongeveer 10 dagen voor aankomst in de vakantiewoning ontvangt u van ons een toegangscode. Deze kunt u op de dag van verhuur vanaf 15 uur tot de dag van vertrek 10 uur gebruiken. U hoeft dus geen sleutel op te halen en bent vrij om later aan te komen of eerder te vertrekken.

De toegangscode is exclusief voor u en uitsluitend te gebruiken gedurende uw huurperiode. De geldigheid van de code loopt kort na de genoemde vertrektijd af.

5. Welk inventaris is aanwezig in de woning?

Al onze woningen zijn comfortabel ingericht. Toch zijn er enkele verschillen, maar in elke woning is aanwezig: filter koffiezetapparaat, waterkoker, (combi) oven, vaatwasser (m.u.v. Het Schepershuisje en Harssensbosch) en ruim servies. Er is een overzicht van het inventaris met tips voor het inpakken. Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.

6. Waar vind ik de algemene voorwaarden van Buitenleven Vakanties?

U krijgt de algemene voorwaarden van Buitenleven Vakanties toegezonden na boeking. U vindt de algemene voorwaarden ook op onze website.

7. Mijn vraag is nog niet beantwoord. Waar kan ik terecht voor meer informatie?

U kunt een e-mail sturen naar: contact@buitenlevenvakanties.nl en op werkdagen kunt u tijdens kantooruren (9-17 uur) telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer: 088-2848365.

8. Ik heb een klacht, hoe ga ik daar mee om?

Heeft u onverhoopt een klacht over uw verblijf? Neem dan direct contact met ons op.

Wij streven ernaar om deze zo snel mogelijk (bij voorkeur al tijdens uw verblijf) op te lossen. Neemt u hiervoor telefonisch contact op met 088-2848365 (tijdens kantooruren; maandag t/m vrijdag van 9-17 uur) of u belt buiten kantooruren het   noodnummer dat u in de woning aantreft (geen sms).

Heeft u een klacht over de dienstverlening of over uw verblijf? Maak dit dan schriftelijk kenbaar (per post of e-mail). Wij zullen deze dan in behandeling nemen.

9. Hoe maak ik een boeking?

Een vakantiewoning kunt u heel eenvoudig boeken via de website. Mocht u liever telefonisch contact hebben met één van onze medewerkers, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met 088-284 8365. (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.)

10. Gelden de prijzen op de website voor de komende jaren?

Ja. Per beschikbare periode wordt de exacte prijs genoemd (onder voorbehoud van typefouten).

11. Kan ik de woningen huren voor een weekend en/of midweek?

Alle woningen kunnen het gehele jaar voor een week, midweek of weekend gereserveerd worden. Tijdens de zomervakantie (basisschool) en de kerst- en nieuwjaarsweek worden de woningen alleen voor een week verhuurd. Weekend- en/ of midweekhuur is dan niet mogelijk.

12. Krijg ik een bevestiging van mijn online boeking?

Ja, direct na boeking ontvangt u een automatische bevestigingsmail van uw boeking. Dit is nog niet de definitieve bevestiging. Deze ontvangt u binnen 2 werkdagen per mail. In deze mail treft u eveneens de betalingsvoorwaarden.

13. Wat zijn de administratiekosten?

Voor een verblijf in een boswachterswoning of buitenbeentje zijn de kosten €30,-. Voor een kort verblijf in een kasteel(suite) is dat €15,-.

14. Zijn de vakantiewoningen rookvrij?

Al onze woningen zijn rookvrij. Het is daarom niet toegestaan om binnen sigaren, pijp en sigaretten te roken.

15. Wat doet Buitenleven Vakanties met achtergebleven goederen van gasten?

Bent u iets van uw eigendommen vergeten uit de vakantiewoning? Wij kunnen het naar u opsturen. Dit kost €15, ongeacht de grootte van het op te sturen pakket. Neemt u hiervoor even contact met ons op?

16. Kan ik extra beddengoed bijbestellen?

Ja, u kunt extra beddengoed reserveren. Een extra set beddengoed kost € 12,50

Bij aankomst in de woning zijn alle bedden al opgemaakt. Verblijft u langer dan een week? Dan ligt er een extra set beddengoed klaar.

17. Wat zit er in de prijs inbegrepen?
 • Bedlinnen (exclusief bedlinnen voor een kinderbedje)
 • Handdoeken
 • Keukendoeken
 • Brandhout voor de houtkachel*
 • Servicepakket met daarin afwasborstel, schuursponsje, vaatdoekjes, 6 vaatwasblokjes, vuilniszak, waxinelichtjes, lucifers
 • Elektriciteit, gas en water
 • Eindschoonmaak (wel bezemschoon achterlaten)
 • BTW

* indien houtkachel aanwezig.

Waar voldoende ruimte is, is een kinderbedje geplaatst. Eventueel kunt u ook nog een eigen campingbedje mee nemen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum.

18. Met welke bijkomende kosten dien ik rekening te houden?

Genoemde prijzen zijn exclusief:

 • administratiekosten
 • toeristenbelasting
 • huisdierentoeslag
 • afzonderlijk te reserveren handdoeken- en keukendoekenpakketten
19. Hoe hoog is de toeristenbelasting en hoe wordt deze berekend?

In de meeste gemeenten in Nederland moet toeristenbelasting afgedragen worden. Dit is een algemene belasting voor gasten die in een gemeente overnachten waar zij niet ingeschreven staan. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente en wordt door Buitenleven Vakanties 1-op-1 doorberekend. Dit wordt bepaald door het aantal opgegeven personen. Als hoofdboeker en gast in onze woning bent u er verantwoordelijk voor dat wij het juiste aantal gasten in ons systeem hebben staan. Wanneer u niet de gehele verblijfsperiode met hetzelfde aantal mensen overnacht, passen wij een correctie toe op de toeristenbelasting. Dit geldt alleen op boekingen met een verblijf vanaf 4 nachten.

Rekenvoorbeeld:

Toeristenbelasting bedraagt € 1,- p.p.n.

U bent 7 dagen met 2 personen, en 3 nachten krijgt u bezoek van 4 personen. In de boeking staat dan:

Toeristenbelasting 6p. x 7n x € 1,- = € 42,-

Toeristenbelasting correctie dagen: 4p x 4n x €1,0 = € -16

Dit heeft geen gevolgen voor uw verblijf (bijv. bedden zijn opgemaakt).

20. Binnen welke termijn dien ik te betalen?
 • Bij boekingen langer dan 70 dagen voorafgaand aan het verblijf, doet u een aanbetaling van 30% van de totale huursom.
 • Bij boekingen korter dan 70 dagen voorafgaand aan het verblijf, betaalt u de totale huursom in één keer.
21. Kan ik een btw factuur ontvangen?

Onder onze klanten bevinden zich ook veel bedrijven die onze woning zakelijk huren. Zij willen derhalve graag een btw facuur ontvangen. Wij factureren op basis van vertrekdatum, nadat de denst is verleend. Wanneer u bij ons aangeeft dat u onze woningen voor zakelijk gebruik boekt, zullen wij u na terugkomst automatisch een btw factuur toezenden. U kunt dit verzoek mailen naar contact@buitenlevenvakanties.nl.

22. Zijn er kosten verbonden aan het wijzigen van een boeking?

Ja, hieraan zijn de volgende kosten verbonden:

• Wijzigingen langer dan 2 maanden voorafgaand aan het verblijf: 1x extra administratie kosten (€ 30,-)

• Wijzigingen tussen 2 en 1 maand voorafgaand aan het verblijf: 20% van totale huursom

• Annuleren binnen een maand voor aankomst: 100% van totale huursom

Wilt u de boeking annuleren? Kijk dan bij ons Annuleringsbeleid voor alle voorwaarden.

23. Kan ik mij verzekeren voor annuleren?

Via een verzekeraar kunt u zelf een verzekering afsluiten.

Tot 20 oktober 2022 bood Buitenleven Vakanties een annuleringsfonds aan. Heeft u deze bijgeboekt bij uw boeking? Dan worden worden annuleringskosten uitgekeerd wanneer annulering plaatsvindt ten gevolge van een aantal vastgestelde onzekere gebeurtenissen, zie Annuleringsbeleid.

24. Kan ik sparen voor korting?

Sinds 1 januari 2016 is er een aantrekkelijk spaarsysteem. We waarderen u als trouwe gast van Buitenleven Vakanties en daarom kunt u sparen voor korting op uw toekomstige vakanties. Om in aanmerking te komen voor de vastegastenkorting van 5% moet u minimaal vier keer eerder een vakantiewoning bij Buitenleven Vakanties hebben geboekt. De eerste korting ontvangt dus al plaats op de 5e vakantie bij ons. U ontvangt op deze en op de volgende vakanties direct 5% korting op de netto huursom. Wanneer u op onze website inlogt via Mijn Buitenleven, dan wordt de korting automatisch toegekend.

Is het langer dan vijf jaar geleden dat u voor de laatste keer bij ons vakantie heeft gevierd? Dan begint de telling voor de korting opnieuw. Dat heeft te maken met de wet op privacy (AVG).

25. Dien ik de woning zelf schoon te maken?

De eindschoonmaak verzorgt Buitenleven Vakanties. U dient de woning echter wel opgeruimd (graag beslapen bedden afhalen) en 'bezemschoon' achter te laten en de meubels op de oorspronkelijke plaats neer te zetten.

26. Is er een telefoon in de woning aanwezig?

In enkele van de woningen is een vaste telefoon aanwezig. Bij de huurprijs zijn gesprekskosten tot max. € 8,- per week inbegrepen. Hogere gesprekskosten worden doorberekend en verhoogd met € 13,- administratiekosten.

Het bereik is rondom de woningen meestal voldoende. Soms kan het zijn dat door bepaalde weersomstandigheden, zoals wind, er tijdelijk minder bereik is.

27. Zijn er winkels in de buurt?

De woningen liggen in of nabij een natuurgebied. Winkels zijn in de meeste gevallen niet op loopafstand te vinden.

Maakt u gebruik van een boodschappenservice? Houdt u er dan rekening mee dat sommige vakantiewoningen zo mooi verstopt in het bos liggen, dat zelfs de bezorgdienst deze niet kan vinden.

28. Tellen baby's mee voor het maximaal aantal personen in een woning?

Nee, baby's (0-2 jaar) tellen niet mee voor het maximaal aantal personen in een woning. De meeste woningen beschikken over een kinderbedje. Dit staat per woning aangegeven bij de woningkenmerken. Indien er een kinderbedje aanwezig is, dan dient u zelf bedlinnen en een dekentje of slaapzak voor dit kinderbedje mee te nemen.

29. Wat betekent 'rolstoelvriendelijk'?

Wij noemen een woning rolstoelvriendelijk wanneer deze aan een de volgende punten voldoet:

 • minimaal 1 slaapkamer en badkamer op de begane grond
 • geen drempel op de begane grond (of rijplaten aanwezig in de woning) en deurposten breed genoeg
 • directe omgeving begaanbaar voor minder validen

Een rolstoelvriendelijke woning bij Buitenleven Vakanties betekent niet dat de woning helemaal is aangepast. Heeft u nog vragen de toegankelijkheid van de vakantiewoningen? Bel dan tijdens kantooruren met het klant contact centrum zodat wij u kunnen helpen een passende keuze te maken.

30. Is er WiFi aanwezig?

Bijna alle woningen beschikken over een internetverbinding. Enkele woningen beschikken hier niet over. De aan- en afwezigheid van WiFi staat vermeld bij de omschrijving van de woning. Omdat de woningen meestal op afgelegen locaties staan, is de verbinding niet altijd even stabiel. Het streamen van films of live tv is daardoor soms niet mogelijk. Mailen en gebruik van sociale media is doorgaans wel mogelijk.

31. Hoe gaan wij om met uw gegevens?
 • Wanneer is onze privacyverklaring van toepassing?

Onze privacy verklaring is van toepassing op alle persoonsgegevens die wij verwerken. Hiermee bedoelen wij gegevens die zijn ter herleiden naar 1 persoon. Denk hierbij aan klantnummer, adresgegevens of e-mailadres.

 • Wie verwerkt uw gegevens en wie beschermt ze?

Voor de verwerking van de persoonsgegevens en de bescherming hiervan is Buitenleven Vakanties verantwoordelijk. De  persoonsgegevens worden verwerkt in systemen. Met de leveranciers van deze systemen hebben wij afspraken gemaakt over levering en bewerking, maar ook over wat de procedure is als er zich een lek in deze systemen voor doet.
Wij zullen uw gegevens nooit aan derden verkopen of verstrekken.

 • Welke gegevens verwerken wij en waarvoor gebruiken wij ze?

Ten behoeve van reserveringen verwerken wij gegevens die hiervoor van belang zijn. Denk hierbij aan naam, adresgegevens en e-mailadres. Ook gebruiken we deze gegevens om periodiek een e-mailnieuwsbrief te sturen. U heeft te allen tijde het recht om zich voor deze e-mailnieuwsbrief af te melden. Dat kan via de afmeldknop in onze e-mailnieuwsbrief of via een mail naar contact@buitenlevenvakanties.nl

 • Hoe lang bewaren we uw gegevens?

Reserveringsgegevens bewaren wij 5 jaar. Dat wil zeggen, wanneer u langer dan 5 jaar geen reservering heeft gemaakt anonimiseren wij de persoonsgegevens. Hierbij halen we alle persoon gerelateerde informatie van de reservering, de managementinformatie blijft wel bestaan. Deze maatregel raakt wel de vaste gasten korting, hierin vindt daarom een wijziging plaats; is de laatste boeking langer dan 5 jaar geleden, begint de telling weer opnieuw.

Mocht het gaan om een nieuwsbrief aanvraag dan vragen we toestemming met een opt- in. Deze gegevens bewaren wij tot er een afmelding plaats vindt.

 • Wat moet u doen als u uw gegevens wilt inzien of laten verwijderen?

Als u uw gegevens wilt inzien of laten verwijderen vragen wij u dit schriftelijk per e-mail aan te vragen. Een aanvraag moet altijd aangevuld worden met een kopie van een legitimatiebewijs. Binnen 1 maand zullen wij aan uw verzoek gehoor geven.

 • Maken wij gebruik van cookies?

Ja, wij maken gebruik van cookies. Je leest er alles over in onze cookiebeleid

32. Welke algemene voorwaarden gelden er bij acties?

Indien er een aanbieding geldt zijn er een aantal vaste voorwaarden die van toepassing zijn (tenzij anders aangegeven):

 • de aanbieding geldt niet voor boekingen uit het verleden
 • de aanbieding is niet te combineren met andere acties (muv de vaste gasten korting)
33. Hoe komt een comfortlevel tot stand?

Alle woningen zijn uniek in hun soort. Toch is er een classificatie opgesteld, met als doel u enig inzicht te geven van de mate van luxe. Deze classificatie houdt in dat er bij inspectie onder andere gekeken wordt naar: de locatie, staat van het onderhoud, de esthetiek van de woning, duurzaamheid en aanwezigheid van extra facilliteiten.

34. Kan ik mijn krant laten bezorgen op mijn vakantieadres?

Enkele vakantiewoningen zijn zo mooi verstopt in het bos, dat zelfs de postbode deze soms niet kan vinden. Krantenbezorging is mogelijk, echter niet raadzaam.

35. Hoe werkt 'Mijn Buitenleven'?

Op de website van Buitenleven Vakanties vindt u rechtsboven, naast het menu, ‘Mijn buitenleven vakanties’. Hier klikt u op en vervolgens vult uw mailadres en wachtwoord in. Logt u voor de eerste keer in? Dan krijgt u een bevestiging van uw wachtwoord via de mail. Geen ontvangstbevestiging gekregen? Kijk dan eens in de spambox van uw mail.

Als u bent ingelogd op ‘Mijn Buitenleven’ kunt u:

 • Direct een vakantie boeken
 • Details van uw vakanties in zien
 • Een optie zelf bevestigen
 • Een online betaling doen
 • Extra’s bekijken en bijboeken
 • Een wijziging in uw reservering aanbrengen

Het voordeel is dat u dit allemaal zelf regelt op het moment dat het u uitkomt. Wel zo makkelijk!

36. Welke regels gelden er in het bos?

Om de natuurgebieden te beschermen, zijn er wat regels opgesteld. Deze zijn opgesteld door de betreffende grondeigenaar. Op de website staat vermeld op welke grond je geboekte vakantiewoning staat.  Bekijk meer informatie op Staatsbosbeheer, Landschappen NL of Natuurmonumenten om te weten welke regels er in de directe omgeving van je vakantiewoning van toepassing zijn.

Is een huisdier toegestaan in de woning? Let dan ook goed op of honden in het gebied los mogen lopen. Je riskeert een bekeuring in gebieden waar dit niet toegestaan is.

37. Kan ik zelf een hottub of mobiele sauna meenemen?

Bij een aantal woningen is een hottub of sauna beschikbaar. Het zelf meenemen van een hottub of sauna is niet toegestaan.

38. Hoe verzilver ik de vakantievoucher?

De code van de voucher is te gebruiken tijdens het online boeken. De geldingheidstermijn is  tot 1 jaar na uitgiftedatum. Vragen over de voucher? Neem dan contact op met ons.

39. Mag ik bij de vakantiewoning mijn elektrische auto opladen?

Het opladen van een elektrische auto is bij onze vakantiewoningen niet toegestaan.

40. Zijn er handdoeken in de vakantiewoning?

Er liggen handdoeken klaar in de vakantiewoning. Het aantal handdoeken is naar het aantal personen volgens de boeking. Bijvoorbeeld: volgens de gegevens van de boeking verblijven 2 gasten in een vierpersoonsvakantiewoning. Dan liggen er 2 handdoekenpakketten klaar. Geeft u minimaal 8 dagen voor vertrek het juiste reisgezelschap aan ons door? Dan zorgen wij voor voldoende handdoeken. U kunt het reisgezelschap aan ons doorgeven door te bellen met ons Klant Contact Centrum, +31 (0) 88 - 284 8365.

Een enkel handdoekenpakket is geschikt voor 1 persoon:

 • 1 badhanddoek
 • 2 handdoeken
 • washandje of gastendoekje

Per badkamer is er een badmat. Daarnaast ligt er per geboekte vakantiewoning ook 1 keukendoekenpakket klaar.

Een keukendoekenpakket bevat:

 • 1 theedoek
 • 2 keukendoeken
 • gastendoekje

Boekt u een verblijf voor langer dan een week? Ook dan liggen er voldoende handdoeken en keukendoeken klaar, naar grootte van het reisgezelschap volgens de boeking.

41. Mag ik bezoek of logees ontvangen?

In de vakantiewoning kunt u bezoek ontvangen. In de vakantiewoningen zijn hiervoor voldoende kopjes, glazen en borden aanwezig. Overdag mag maximaal het dubbele aantal mensen van de grootte van de vakantiewoning aanwezig zijn. Heeft u een vierpersoonsvakantiewoning geboekt? Dan kunt u overdag met 8 personen in de vakantiewoning verblijven. Ontvangt u logees? Dan weten we dit graag tot 8 dagen voorafgaand aan het verblijf, zodat we de boeking hierop aan kunnen passen en er voldoende handdoeken voor het gezelschap klaarliggen.

42. Wat is jullie beleid rondom het stoken van de houtkachel?

Voor de meeste van onze gasten is de aanwezigheid van een houtkachel in onze vakantiewoningen een onderdeel van de (vakantie)beleving. Gasten geven wij de vrijheid zelf te beslissen of deze gebruikt wordt.

43. Welk koffiezetapparaat is er in de vakantiewoning?

In elke vakantiewoning is een filterkoffiezetapparaat aanwezig. Hiervoor treft u in het welkomstpakket alvast de benodigdheden voor een eerste kop koffie. In enkele vakantiewoningen staat een Nespresso apparaat. Deze apparatuur is zeer storingsgevoelig. Daarom staat niet op de website vermeld welke vakantiewoning over een Nespresso apparaat beschikt. Eventuele cupjes met koffie dient u zelf mee te nemen.

44. Is er een laadpaal aanwezig?

Bij enkele van onze vakantiewoningen is een laadpaal aanwezig. Of er een laadpaal aanwezig is, staat onder kenmerken bij betreffende woning op de website. De laadpaal is geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Hiervoor gebruikt u uw eigen laadpas. Een algemeen stopcontact is ongeschikt en derhalve niet toegestaan voor het laden van een auto.

45. Is er een buitenhaard aanwezig?

In verband met een nieuw beleid omtrent buitenhaarden heeft Staatsbosbeheer besloten om deze uit te faseren. Het kan daarom voor komen dat er op foto's een buitenhaard te zien is, die inmiddels niet meer aanwezig is bij betreffende vakantiewoning.

46. Mag ik barbecueën bij de vakantiewoning?

Een electrische of gasbarbecue gebruiken kan altijd. Liever barbecueën op kolen? Kijk dan of er genoeg afstand is tot een rietendak, ivm brandgevaar. Het gebruik van open vuur, zoals een vuurkorf is nergens toegestaan.

Soms is het erg droog in de natuur. Bij aanhoudende droogte kan de veiligheidsregio waar een woning is gelegen, adviseren geen (open) vuur te maken. Buitenleven Vakanties conformeert zich dan aan dat beleid. Het betekent dat barbecueën in die regio op dat moment niet toegestaan is. Verandert het beleid en is brandgevaar geweken? Dan kan er weer gebarbecued worden. Kijk voor meer informatie op Natuurbrand risico. Op Stookwijzer is te zien welk stookadvies geldt op de plaats van bestemming.

47. Mag ik bij de vakantiewoning vuurwerk afsteken?

Dieren die leven in het bos worden verstoord en gestrest door het geluid van vuurwerk. Daarnaast is de flora in veel natuurgebieden kwetsbaar. Bij de vakantiewoningen is het afsteken van vuurwerk daarom niet toegestaan.