Gevarieerd gebied
Smeetshoeve, gelegen in het noorden van Belgisch Limburg, is een typisch Kempische langgevelhoeve. Naar Nederlandse begrippen is het een wat wonderlijk gebouw. Vanwege de hoogteverschillen tussen het woon- en werkgedeelte van Smeetshoeve dient de associatie met onze kop-hals-rompboerderijen zich aan. Maar daar is het woongedeelte altijd lager dan de romp en is het stalgedeelte de eigenlijke blikvanger. Bij Smeetshoeve is het precies andersom: het wooncompartiment, inclusief zolderetage, torent met zijn drie verdiepingen hoog boven de stal uit. De hals is hier bovendien niet de smalle verbinding tussen kop en romp, maar heeft dezelfde afmetingen als de stal. Daarnaast is Smeetshoeve spierwit, van kop tot kont. Dat zie je in Nederland ook niet vaak. Al deze elementen dragen bij aan een echt buitenlandgevoel. Maar verder biedt de hoeve de gasten van Buitenleven Vakanties dezelfde vertrouwde ervaring van luxe en comfort in een prachtige omgeving.
Het gebouw bestaat nog steeds uit twee delen: naast de vakantiewoning is er ook een aangrenzende bedrijfsruimte van waaruit de vrijwilligers van Natuurpunt hun werk doen. Zij beheren het 200 ha grote natuurgebied Smeetshof in de directe omgeving van Smeetshoeve. Het Smeetshof maakt deel uit van het grotere Kempen-Broek, een zeer gevarieerd en grensoverschrijdend natuurgebied van 11.000 ha.
Diverse fiets- en wandelroutes leiden bezoekers langs bossen, beken, vennen, moerassen, akkers en weilanden. Er zijn diverse uitkijkpunten en vogelkijkhutten. In het gebied lopen Schotse hooglanders, exmoorpony’s, reeën en edelherten. Bijzonder zijn de Taurossen, een teruggefokt dier met zoveel mogelijk kenmerken van het oerrund. Ook diverse bijzondere planten en vogels vinden hier onderdak, zoals salomonszegel, grote boterbloem, kleine ijsvogelvlinder, wespendief, roodborsttapuit en blauwborst.
Smeetshoeve
Roerige historie
Zo lieflijk en gevarieerd is het niet altijd geweest rond Smeetshoeve. Ooit was het een gebied dat gedomineerd werd door moerasbossen en heide- en stuifzandvlaktes. Verschillende eigenaren hebben sinds 1865 geprobeerd het gebied te ontginnen en om te vormen tot landbouwgebied. Een van die eigenaren, een Brusselse advocatenfamilie, bouwde hier in 1874 een hoeve. Een volgende eigenaar verbouwde de hoeve in 1913 en noemde haar Smeetshof, wat ook de naam van het domein zou worden.
Of Smeetshof in al die tijd is uitgegroeid tot een bloeiend landbouwgebied is geworden, vermeldt de historie niet. Wel is duidelijk dat Smeetshof het in de jaren zeventig van de vorige eeuw zwaar te verduren kreeg na de aankoop door een industrieel. Hij gebruikte het gebied als jachtdomein, ontwikkelde mais- en aardappelvelden, kapte 56 ha bos en liet houtkanten en bomenrijen verdwijnen. Deels illegaal, naar verluidt.
Metamorfose
In 1999 werd het gebied Smeetshof aangekocht door Natuurpunt. De inzet: natuurherstel en herinrichting tot natuurgebied. Vanaf 2003 is Smeetshof groots aangepakt en kon het domein uitgroeien tot het gevarieerde natuurgebied dat het nu is. In 2005 werd het geopend voor publiek. Het dagelijks beheer is in handen van Natuurpunt.
Natuurpunt kreeg Smeetshoeve in langdurige bruikleen van eigenaar Agentschap Natuur en Bos, zeg maar het Vlaamse Staatsbosbeheer. Al in 2004 is de hoeve gerenoveerd, waarbij de stal omgevormd werd tot materiaaldepot van de vrijwilligers. Het woonhuis echter is nooit helemaal afgewerkt, dat werd alleen incidenteel gebruikt als vergaderplek. Dat veranderde in 2021.
Toen werd de hoeve door Natuurpunt in samenwerking met Buitenleven Vakanties omgevormd tot een luxe vakantiewoning en kreeg het de naam Smeetshoeve. Daarmee werd het de eerste buitenlandse woning in het verhuurbestand van Buitenleven Vakanties. Het is de bedoeling dat er meer woningen in België gaan bijkomen.
Natuurpunt
Wat is Natuurpunt voor organisatie en waarom heeft het de samenwerking met Buitenleven Vakanties gezocht? Luk Daniëls, diensthoofd marketing van Natuurpunt, zegt dat Natuurpunt in grote lijnen vergelijkbaar is met Natuurmonumenten. ‘We hebben dezelfde doelstellingen in termen van bescherming en beheer van de natuur. En net als Natuurmonumenten draaien wij grotendeels op vrijwilligers en leden, we hebben er nu 130.000. We beschouwen Natuurmonumenten een beetje als onze grote broer.’ Maar er zijn ook verschillen. 'Wij zijn breder georganiseerd dan Natuurmonumenten’, zegt Luk. ‘In Nederland heb je naast Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en LandschappenNL ook nog de Vogelbescherming, de Vlinderstichting en de vereniging van vogeltellers Sovon. Bij ons is dat allemaal in één organisatie ondergebracht. Natuurpunt combineert dus natuuronderzoek met natuurbeheer.’
Buitenlandse samenwerking
Natuurpunt en Natuurmonumenten werken veel samen. Zo hebben ze regelmatig contact over het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen-Broek waarin ook Smeetshoeve ligt. En er is overleg geweest over hoe de organisaties omgaan met hun vastgoed. ‘Natuurmonumenten beheert een grote collectie gebouwen’, zegt Luk. ‘Wij hebben er veel minder in beheer, maar we willen ze wel beter gaan inzetten dan we gedaan hebben, onder andere als vakantiewoning. Ook krijgen we vaker te maken met mensen die hun woningen per testament aan ons na willen laten. Hoe moet je daarmee omgaan? Omdat wij nog maar weinig expertise hebben op het gebied van inrichting, onderhoud en verhuur van vakantiewoningen verwees Natuurmonumenten ons naar Buitenleven Vakanties. We zijn heel blij met de samenwerking die daaruit is voortgekomen.’ Smeetshoeve is de eerste vakantiewoning van Natuurpunt en Buitenleven Vakanties. ‘Maar er komen er zeker meer’, verzekert Luk.
Dit verhaal verscheen eerder in het magazine van Buitenleven Vakanties. Tekst: Dirk van Ginkel.
Ook net over de gens verblijven? Smeetshoeve is een ideale vakantiewoning voor 6 volwassenen, of 4 volwassenen met kinderen.