Van ruïne tot monument

Op het schiereiland Zuid-Beveland staat een boerenhoeve met een wonderlijke geschiedenis. Deze ‘Hoeve van der Meulen’, vernoemd naar de familie die er generaties lang heeft gewoond, is gebouwd rond 1670. Stichting Het Zeeuwse Landschap, die streeft naar behoud van erfgoed, restaureerde de hoeve en bouwde er twee recreatiewoningen in.

Van ruïne tot monument
Van ruïne tot monument

Ravage

Hoeve Van der Meulen was met 40 ha landbouwgrond lange tijd een behoorlijk grote boerderij. Naast akkerbouw hield de familie zich ook bezig met veeteelt. Men had melkvee, slachtvee en kleinvee. De Van der Meulens waren behoorlijk modern: zij waren de eersten in de streek met een tractor en een dorsmaaimachine.

In de tweede helft van de 20ste eeuw raakte het boerenbedrijf van de Van der Meulens echter in verval. Vader Guiljaam en zoon Adrie brachten hun tijd liever door met het sleutelen aan landbouwmachines en ander rollend materieel dan dat ze het land op gingen om te boeren of hun bezittingen te onderhouden. De hoeve veranderde langzaam maar zeker in een echte ruïne toen vrijgezel Adrie in 1978 alleen overbleef.

Toen Marten Hemminga, directeur van Stichting Het Zeeuwse Landschap, na Adrie’s dood in 2005 de hoeve bezocht, wist hij niet wat hij zag: overal lagen bergen schroot, er was een volledig dichtgegroeid erf, een dichtgetimmerd woonhuis met een dak dat vooral één groot gat was, een in elkaar gestorte schuur en een boomgaard die nauwelijks meer als zodanig te herkennen viel door alle onkruid.

In een boekje over e geschiedenis van de hoeve staat een opsomming van Adries schrootverzameling: 10 maaidorsers, 6 vrachtauto’s, 9 zelfbinders, 4 pick-up persen, 2 dorskasten, 3 stropersen, 6 tuinfrezen, 19 ploegen, 6 grasmairs, 3 aardappelrooiers, 2 bietenrooiers, 1 schijfeg, 4 kiepkarren, 3 ontromers, 1 boterkneder, 2 strosnijders, 3 bietensnijmolens, 1 bietenreiniger, 45 trekkers, en 9 driewielauto’s. Niet alleen moest dit allemaal opgeruimd worden voordat men aan restauratie kon beginnen, ook moest de bodem dringend gesaneerd worden. Maar Het Zeeuws Landschap had het er graag voor over.

Tekst gaat verder onder foto's.

Hoogwaardig recreëren

Voor Het Zeeuwse Landschap was Hoeve Van der Meulen het eerste grote restauratieproject. Marten Hemminga: ‘We doen al heel lang aan natuurbescherming, maar nog niet zo lang aan het beheer van erfgoed. Hiervoor richten we ons op objecten die van historische betekenis zijn en die – bij voorkeur – gesitueerd zijn in authentiek landschap. Dat was met Hoeve Van der Meulen het geval, al moest je er wel even moeite voor doen om dat te kunnen zien. Belangrijk is ook dat we in economische zin met een aankoop uit de voeten kunnen. In dit geval hebben we drie bronnen van inkomsten weten te realiseren.’

Het Zeeuwse Landschap heeft het woonhuis van de boerderij gerestaureerd en ingericht op de manier waarop de Van der Meulens er decennia hebben geleefd. Het is nu een museumwoning die op afspraak te bezichtigen is. Hemminga: ’Als je daar binnenkomt, is het net of je terug gaat in de tijd’.

De schuur die met de woning verbonden was, is herbouwd en herbergt drie woningen. De woning op de kopse kant is verkocht aan een gezin, de rest van de schuur herbergt twee modern ingerichte recreatiewoningen die via Buitenleven Vakanties worden verhuurd. En de 30 ha grond die onderdeel was van de aankoop wordt voor tweederde verpacht aan een boer. Op de andere 10 ha herleven door natuurvriendelijk te boeren de natuurwaarden van het oude platteland. Hemminga: ‘De akkerkruiden van vroeger laten zich alweer zien.’

Voor mensen die van natuur, rust en ruimte houden is Hoeve Van der Meulen een ideale locatie, vindt Hemminga. ‘En al helemaal voor mensen met een oog voor geschiedenis. Je voelt de historie hier op elke vierkante meter. Want we hebben niet alleen het woonhuis en de schuur gerestaureerd, ook de bakkeet, het varkenskot en de oude boomgaard hebben we onder handen genomen. Het staat er weer prachtig bij. ’

Ook verblijven in deze gerestaureerde hoeve? Hoeve van der Meulen is geschikt voor 7 personen en bestaat uit twee delen: De Vliedberg (geschikt voor 4 personen) en De Poel (geschikt 3 personen).

Dit verhaal verscheen eerder in het magazine van Buitenleven Vakanties. Tekst: Dirk van Ginkel.

Als je in Hoeve Van der Meulen bent, is het net of je terug gaat in de tijd. - Marten Hamminga