Samenwerken voor biodiversiteit

Buitenleven Vakanties werkt al langere tijd samen met Zorggroep ’s Heerenloo. Het Groen Team van ’s Heerenloo klooft hout en levert het als haardhout aan Buitenleven Vakanties. Vanaf nu maken zij ook insectenhotels en plaatsen ze deze bij de Buitenleven vakantiewoningen. Inmiddels staat het eerste hotel in de tuin bij vakantiewoning Heidehof.

Samenwerken voor biodiversiteit
Samenwerken voor biodiversiteit

Nestplaats

Het is voor insecten steeds moeilijker om een schuilplaats of een nestplaats te vinden. Dit komt mede door de toenemende verstedelijking. Insecten - bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, wespen - zijn enorm belangrijk voor de natuur. Ze helpen bij de bestuiving van planten, ruimen ongedierte op en dienen zelf als voedsel voor onder andere vogels. Een insectenhotel geeft insecten een mooie en veilige plek om te nestelen en te overwinteren.

“Toen wij als Groen Team benaderd werden met de vraag of wij insectenhotels wilden maken voor de vakantiehuizen van Buitenleven Vakanties, waren wij meteen enthousiast.” zegt Joost Hageman, activiteitenbegeleider van het Groen Team bij Zorggroep ’s Heerenloo. Buitenleven Vakanties is samen met ‘s Heerenloo een ecologisch verantwoord ontwerp voor een insectenhotel overeengekomen. De mannen van het Groen Team zorgen voor zowel de houten kast met kamers als voor het vullen er van met dennenappels, bamboe, houtsnippers en schors, bakstenen met gaten, enz. Eenmaal klaar, plaatsen zij het hotel bij de vakantiewoningen.

Zinvol werk

De hotels worden door gasten van Buitenleven Vakanties gefinancierd. Tijdens het boeken van een vakantie kunnen zij een donatie doen aan de natuur. Van de opbrengst wordt het insectenhotel gefinancierd. Het initiatief leidt tot een win-win situatie, want de samenwerking zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor medewerkers van het Groen Team en tegelijkertijd worden er vele insecten blij. Daarnaast hebben vakantiegasten in een Buitenlevenwoning een mooi uitzicht op de bedrijvigheid van deze nuttige diertjes. “Het vervaardigen en plaatsen van deze insectenhotels is voor de cliënten van het Groen Team zinvol en mooi werk. Ook andere groepen van 's Heeren Loo profiteren van deze samenwerking, zo is er een groep die het bos in gaat om dennenappels te rapen voor de inhoud van de insectenhotels en een andere groep zaagt de planken op maat. Naast het feit dat wij zinvol werk hebben vinden wij als Groen Team het ook belangrijk iets voor de natuur te doen. Het maken van insectenhotels draagt hieraan bij.” Voor Buitenleven Vakanties is het samenwerken met Zorgroep ‘s Heerenloo  van grote waarde omdat hiermee een bijdrage wordt geleverd aan een maatschappelijk doel.

De mannen van het Groen Team werken vol passie en het eindresultaat van dit eerste hotel mag er zijn! Zowel Zorgroep ’s Heerenloo als Buitenleven Vakanties zijn enthousiast en trots op deze samenwerking.

Inmiddels staat er een insectenhotel in de tuin van Tien, Deelerwoud, Knoef, Heidehof, Nieuw Reemst, Molenaarswoning Zeldenrust, Ursulahof, 't Slag, 't Veld, Borkeld, Olle Tjoard, Meijersplaats, Kleinste Huisje, Klein Spriel, Peppelboom, Zeemanshuus, Duin en Kruidberg, Bosuil, 't Holtermans, Langeveld, Theehuis Heidestein, Molen Cabauw en Hoeve van der Meulen.

Heidehof bezoeken?

Dit insectenhotel bezoeken? Deze staat in de tuin van Vakantiewoning Heidehof, in Nunspeet. De komende tijd zullen meer insectenhotels geplaatst worden bij de vakantiewoningen.

Bekijk Heidehof